Koronavirus povzročil padec najemnin

22.09.2020
Vpliv epidemije novega koronavirusa pušča velik pečat tudi na slovenskem trgu nepremičnin. Večji premiki se že dogajajo na najemniškem trgu, kjer so zaradi pomanjkanja turistov najbolj prizadeti lastniki stanovanj, ki so jih pred epidemijo kratkoročno oddajali turistom prek platform, kot sta Airbnb in Booking.

Epidemija koronavirusa je dodobra razburkala tudi slovenski nepremičninski in najemniški trg. Najemnine v prestolnici so se znižale, v ponudbo študentskih postelj vstopajo hotelirji. Ob pomanjkanju novih stanovanj se je okrepilo trgovanje z rabljenimi, posledično so poskočile tudi njihove cene. Peščica novogradenj v Ljubljani pa ima večinoma ceno, dosegljivo izključno premožnejšim slojem.

Posledično je veliko ljudi začelo oddajati stanovanja v dolgoročni najem, nekateri pa so se celo odločili za njihovo prodajo. Ponudba najemnih stanovanj je tako v Ljubljani trenutno precej večja kot pretekla leta, v povprečju za okoli 15 odstotkov in več pa so upadle tudi najemnine. Predvsem pa je mogoče najeti tudi bolj kakovostne nepremičnine za nižjo ceno kot pred epidemijo koronavirusa.

"Potek koronakrize je nepredvidljiv in lahko hitro in močno vpliva na cene najemnin. V primeru, da se korona situacija poslabša in bodo fakultete zaradi ukrepov uvedle študij na daljavo, se lahko cene najemnin še dodatno znižajo. V nasprotnem primeru, da se korona situacija izboljša, pa se lahko vrnejo turisti, ki bodo povečali povpraševanje po najemniških stanovanjih, in se lahko najemnine tudi hitro zvišajo," opozarja nepremičninski strokovnjak Roman Prskalo iz nepremičninske agencije Metropola IN.

Ob tem študentom svetuje, da se je zato v tem obdobju pri sklepanju najemnih pogodb z najemodajalcem pametno dogovoriti se tudi glede posebne situacije, če zaradi ukrepov, kot sta omejitev gibanja in študij na daljavo, stanovanja najemniki morda ne bi več potrebovali.

celoten članek preberite tukaj:
siol.net/posel-danes/novice/koronavirus-okuzil-tudi-nepremicninski-trg-in-povzrocil-padec-najemnin-534724

#1 - Koronavirus povzročil padec najemnin