Nižje cene najema. Je čas za pogajanje z najemodajalci?

04.11.2020
Pet korakov kako se pogajati za nižjo ceno najemnine

Cene najemnin so v zadnjih mesecih zaradi posledic COVID-19 upadle, v povprečju od 20 do 25 odstotkov, ponekod tudi za več kot 30 odstotkov. Je zaradi trenutnega dogajanja smiselno stopiti do najemodajalca? Veliko najemnikov se je z lastniki že pogodilo za nižjo najemnino. Kako se sploh lahko pripravimo na takšno pogajanje? 

Pet korakov: Kako se pogajati za nižjo ceno najemnine


1. Naredite domačo nalogo – preverite trg
Raziščite, po kakšnih cenah se oddajajo stanovanja v okolici, kjer najemate stanovanje. Besedne zveze »govori se« ali »slišal sem« bodo za pogajanja z lastnikom premalo. Pokažite konkretne oglase. Lastniku predlagajte nov znesek mesečne najemnine, a bodite tudi prilagodljivi. Splošen upad najemnin na trgu se je zgodil, je nekje med 15 in 25 odstotki. »Takšen odstotek znižanja cene lahko predlagate najemodajalcu,« svetuje Roman Prskalo.

2. Ponudite nekaj v zameno
Razmere so negotove in hitro se lahko spet obrnejo v prid najemodajalcev. Dogovorite se za nižjo najemnino vsaj za določeno obdobje, dokler bodo razmere na trgu v prid najemnikov.

3. Poudarite svoje prednosti
Povejte, da redno plačujete svoje obveznosti, vzorno skrbite za nepremičnino in sami naredite manjša popravila, ki so potrebna. Za dobre najemnike se lastniki potrudijo, da jih obdržijo.

4. Ohranite normalno komunikacijo oziroma poslovni odnos
Bodite vljudni, razumni in hkrati določni. Verjemite v svoj prav in bodite pripravljeni tudi malo popustiti. »Dejstvo je, da se ob normalnem dogovoru in resnem namenu ter volji obeh udeležencev skoraj vedno da uspešno dogovoriti za najem nepremičnine,« pravi Roman Prskalo.

5. Poiščite novo stanovanje
Če najemodajalec ne bo pripravljen na kakršnakoli pogajanja, je morda čas, da poiščete nov dom. Premislite, koliko vam pomeni nekaj sto evrov prihranka na mesec.

Celoten članek v reviji Moje finance si preberite v pdf dokumentu spodaj:

#1 - Nižje cene najema. Je čas za pogajanje z najemodajalci?