NOT A USER YET? SIGN IN

Ljubljana na valu luksuznih gradenj - Direktor METROPOLE IN za Delo

23.05.2019
Preberite si oceno našega direktorja Zorana Madona glede prodaje luksuznih stanovanj v prihodnjih 5 letih

Prestižna stanovanja se bodo prodajala več let

»Nepremičninski trg v Ljubljani  še zdaleč ne prenese tolikšnega števila luksuznih stanovanj.

Po mojih podatkih se je v zadnjih dveh letih v Ljubljani na leto prodalo okoli 50 stanovanj s ceno nad pol milijona evrov.

To pomeni da bi prodaja več kot 580 luksuznih stanovanj zahtevala daljše obdobje, več kot deset let. Poleg tega je trenutno na trgu kar nekaj novih luksuznih stanovanj, ki še niso našla kupca,« pojasnjuje nepremičninski strokovnjak Zoran Madon.

Ob tem poudarja, da so cene stanovanj v letošnjem prvem četrtletju začele padati. »Potencialni kupci so zaradi statističnega zamika šele letos izvedeli, da je bila rast cen stanovanj v Sloveniji najvišja v EU in da je že presegla predkrizno raven. Kupci so zaradi tega postali previdnejši in zadržani. Velika rast cen stanovanj v Sloveniji, predvsem v Ljubljani, jih opozarja na izkušnje, ki so jih pridobili v zvezi z gibanjem cen po krizi. Izkušnja namreč uči, da transakcij v času velikih rasti cen ni pametno opravljati, ker se v primeru spremembe makroekonomskih razmer gibanje cen lahko obrne strmo navzdol,« dodaja Madon. To pomeni, da je takšno nepremičnino po nabavni ceni nemogoče prodati na trgu. Po njegovem mnenju hiter razmah luksuznih stanovanjskih gradenj v Ljubljani ne bo dočakal uspešnega epiloga, saj se bo ta količina stanovanj na trgu pojavila do leta 2021. »Dogajalo se bo namreč, da bo konkurenca na tem področju postala izjemno huda. In ker povpraševanje nikakor ne bo dosegalo ponudbe, se bodo morali investitorji, če bodo seveda hoteli stanovanja prodati, odločati za zniževanje cen,« še opozarja Zoran Madon.

 

www.delo.si

#1 - Ljubljana na valu luksuznih gradenj - Direktor METROPOLE IN za Delo